Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Ținuturile joase, spectacolul adaptat de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine pe scena Teatrului German

13 noiembrie 2023

Teatrul German de Stat Timișoara anunță cu bucurie că Ținuturile joase, unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul TGST, adaptat în 2012 de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine pe scenă începând cu data de 23 noiembrie 2023. Următoarea reprezentație va avea loc a doua zi, în 24 noiembrie.

Când volumul de proză al Hertei Müller, Ținuturile joase, a apărut la Editura Kriterion Verlag din București, în 1982, toți cei interesați de literatura româno-germană și-au dat seama că pe mica scenă literară și-a făcut loc o autoare de excepție. Pentru comunitățile șvabilor din întreg Banatul, însă, cartea a fost considerată scandaloasă. Publicarea acesteia în 1984 la editura Rotbuch Verlag din Berlin a avut parte de o primire senzațională.

Cartea descrie viața unui sat din Banatul șvăbesc din perspectiva unui copil. Nu există nicio poveste, nu există individualitate în personaje, iar descrierea este anti-idilică. Copilul trăiește lumea ca pe o folie în spatele căreia se ascund cruzimea, aderența încăpățânată la valorile tradiționale și simpatia pentru naziști. Discursul este critic, radical și poetic.

În 2012, Niky și Ursula Wolcz și scenograful Helmut Stürmer au reușit să „traducă” imaginile lingvistice cu ajutorul mijloacelor teatrale, producția bazându-se și pe alte texte din volumul de proză. Apare aici și dictatura, care abia mai târziu a devenit o temă în opera Hertei Müller. Cu toate acestea, refacerea producției nu caută să se confrunte cu lumea apăsătoare care nu mai există. Satul din Banat a devenit de mult timp o metaforă.

______________________________________________

Cu: Isa Berger, Mina Șelariu (invitat), Ioana Iacob, Alexandru Mihăescu, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Daniela Török, Simona Vintilă, Daniel Ghidel, Harald Weisz, Silvia Török, Tatiana Sessler-Toami, Yannick Becker, Rareș Hontzu, Boris Gaza, Radu Brănici, Ștefan Bogdan (invitat), Isolde Cobeț, Olga Török, Richard Hladik, Dana Borteanu, Aida Olaru, Alma Diaconu.

Orchestra: Ioan Varadi - percuție; Aurel Pișleagă - trompetă; Sorin Steia - acordeon; Emil Zău - trompetă; Titus Sărăcuț - tubă.

Apariţii în secvenţele de film: Josef Kradi (invitat), Teodora Dan (invitat), Thomas Griesbacher (invitat), Emilian Roşculescu (invitat).

În alte roluri în secvenţele de film: Eva Bancea (invitată), David Dămăcuș (invitată), Ema Diaconescu (invitată), David Săracu (invitată), Luca Săracu (invitată), Antonia Șurianu (invitată).

Co-regie: Ulla Wolcz (invitată) • Decorul & Light-Design: Helmut Stürmer Costumele: Fehervári Zsolt (invitată) • Regia filmului: Bogdan George Apetri (invitat) • Dramaturgie: Valerie Seufert • Asistenți de regie: Isolde Cobeț, Harald Weisz • Îndrumarea copiilor: Isolde Cobeț • Noi înregistrări de film pentru versiunea 2023: Cristian Ienciu • Asistență de decor: Fehervári Zsolt (invitat) • Asistent costume: Dana Borteanu • Regie tehnică: Costinel Stănescu • Machiaj: Bojița Ilici, Adriana Unguraș (invitată) • Consiliere coregrafică: Tiberiu Palikucsan (invitată), Edith Singer (invitată) • Asistent coregrafie: Olga Török • Consiliere etnografică: Edith Singer (invitată).

______________________________________________

Niky Wolcz s-a născut la Timișoara și a studiat actoria la Institutul pentru Artă Teatrală și Cinematografică din București. Și-a început cariera de actor la TGST, iar mai târziu a jucat la renumitul Teatru Bulandra. După ce a părăsit țara în 1975, a regizat la numeroase teatre și opere din Germania, printre care Bochum, Essen și Frankfurt, dar și în Austria, Elveția și Franța. De la mijlocul anilor 1990, Wolcz a predat actoria la Universitatea Columbia din New York, împreună cu soția sa Ursula. A lucrat ca regizor și coregraf printre altele la Teatrul La MaMa din New York, la American Repertory Theatre din Boston și la Metropolitan Opera din New York.

„Ceea ce frapează la Ținuturile joase este perspectiva particulară a copilului, care este însă întotdeauna dublată de reflecția critică. Există doi naratori care sunt mereu implicați, cel subiectiv și cel obiectiv, care constituie caracterul extrem de teatral. Limbajul poetic al Hertei Müller este ca o mască în spatele căreia se ascunde ceva, dar care capătă o viață proprie, devenind atât purtătorul acțiunii, cât și o referință clară asupra personajului care vorbește. ” - Niky Wolcz .

Helmut Stürmer s-a născut la Timișoara și a studiat scenografia la Academia de Arte Frumoase din București. Inițial a lucrat la Teatrul de Stat din Sibiu și la Teatrul Bulandra din București. A urmat realizarea de decoruri de film și comenzi pentru teatrele municipale din Köln și München. După ce a părăsit țara în 1977, a lucrat pentru numeroase teatre și opere din Europa, printre care Schauspielhaus Hamburg, Théâtre de la Ville din Paris și Opera din Bonn. De-a lungul carierei sale, a fost distins de repetate ori cu premii pentru scenografia sa atât pe plan național din partea Uniunii Teatrale din România UNITER, cât și pe plan internațional. În 2021, i se conferă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor din România.

Mai multe detalii, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/reprezentatii/tinuturilejoaserefacere/

Biletele se pot achiziționa de la agenția TGST (str. Alba Iulia, nr.2) sau online de aici: https://www.entertix.ro/evenimente?s=teatrul+german

Ne vedem la teatru!

Ultimele știri

#teatrusigur