Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Actriței Ida Jarcsek-Gaza i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Timișoara

16 ianuarie 2024

În 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale, actriței Ida Jarcsek-Gaza i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Timișoara. La festivitatea la care a fost acordat acest titlu mai multor personalități de marcă ale orașului, a participat primarul Dominic Fritz. Laudatio-ul doamnei Jarcsek-Gaza a fost susținut de Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara.


„Personalitate plurivalentă, al cărei har și a cărei dăruire și-au găsit consacrarea în feluritele ipostaze ale artei, în primul rând ca actriță, apoi și ca dascăl, director de teatru, autor de spectacole, Ida Jarcsek-Gaza reprezintă și astăzi, la mai bine de 53 de ani de la debutul pe scena Teatrului German de Stat, o prezență pe cât de apreciată, pe atât de cuceritoare.”


Personalitate de prim rang a scenei teatrale și deopotrivă a culturii germane din România, Ida Jarcsek-Gaza este indisolubil legată de peste jumătate de secol de destinul Teatrului German de Stat, unde și-a început activitatea imediat după absolvirea Secţiei germane a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti.


A interpretat numeroase roluri, printre care Gretchen în Urfaust de Johann Wolfgang von Goethe, Yvette în Mutter Courage (Anna Fierling și copiii ei) de Bertolt Brecht, Bernarda Alba în Casa Bernardei Alba de Federico García Lorca, Winnie în O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett, Mary Tyrone în Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O'Neill, Medeea în Mereu aceeași Medeea de Arpád Göncz sau Firs în Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov.


În perioada 1992-2003 a fost lector universitar la catedra de actorie din cadrul Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara. Din 2003 până în 2007 a fost directorul TGST, acordând o atenție deosebită formelor noi de expresie teatrală și dezvoltării contactelor cu instituții și artiști din spațiul de expresie germană.


A colaborat de-a lungul carierei sale cu numeroși creatori importanți, printre care Clemens Bechtel, Bocsárdi László, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Otto Lang, Răzvan Mazilu, Volker Schmidt sau Carmen Lidia Vidu. A avut apariții în film și televiziune.


Ultimele știri

#teatrusigur