Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Expoziția „Helmut Stürmer. Décor / Costum / Desen”, parte a programului FNT, va conține elemente de decor și din spectacolele Teatrului German de Stat Timișoara

12 noiembrie 2022

Între 7 și 29 noiembrie 2022 va avea loc, în cadrul FNT - Festivalul Național de Teatru – expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen”, o frescă a parcursului profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer. Vernisajul va avea loc începând cu ora 16.00 la ARCUB, Sala Cafenea, Sala Arcelor și Sala Librărie

Expoziţia va cuprinde o serie de peste 50 de creații semnate de Helmut Stürmer, de la machete de spectacole și obiecte şi decoruri scenografice, o parte din ele și din spectacolele Teatrului German la care a lucrat – Fuchsiada (regia: Silviu Purcărete) și Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet (regia: Yuri Kordonsky), cât și fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni – sala Cafenea, sala Arcelor şi sala Librărie. În zilele de luni, expoziția este închisă, excepție făcând ziua de luni, 7 noiembrie.

Helmut Stürmer se naște la Timișoara și în 1967 își încheie studiile la Academia de Artă Nicolae Grigorescu din București. Lucrează aproape un deceniu ca scenograf la teatrul din Sibiu și la teatrul Bulandra din București, dar și la teatrele din Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara. Pe lângă această activitate realizează și scenografia unor filme printre care „Nunta de piatră” de Mircea Veroiu și Dan Pița, și „Tănase Scatiu” de Dan Pița.

În același timp își face un nume și în străinătate. În 1971 și în 1975 colaborează cu Teatrul Municipal din Köln și crează scenografia pentru montări după texte de Georges Feydeau și Lew Tolstoi/Heinrich Böll. De asemenea colaborează cu Kammerspiele din München și cu Old Tote Theatre din Sidney. În 1977 părăsește România și se stabilește în Germania. Colaborează cu multe teatre din diferite țări ale Europei; după căderea comunismului revine des în România, unde colaborează din nou cu teatre și este onorat cu numeroase premii.

Ultimele știri

#teatrusigur