Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Intensificarea relaţiilor de colaborare cu landul Baden-Würrtemberg

20 martie 2009

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) va fi prezent în landul Baden-Württemberg la sfârşitul săptămânii viitoare, când va susţine spectacolul cu piesa "Kamikaze", de Alina Nelega, la Teatrul de Stat din Bruchsal în zilele de 20 şi 22 martie 2009. Această primă reprezentare în limba germană a văzut luminile rampei întâia dată în anul 2007, în cadrul relaţiilor de parteneriat dintre cele două teatre, cu participarea actorilor Christine Cizmaş (din Timişoara) şi Wolf E. Rahlfs (din Bruchsal). Regia poartă semnătura lui Gavril Cadariu, traducerea a fost realizată de Lucian M. Vărşăndan.
Kamikaze este o piesă de o expresivitate aparte, despre oameni neobişnuiţi şi încercarea lor disperată de a găsi un echilibru între propriul trecut, o pasiune ce nu permite compromisuri, şi o dragoste care se dovedeşte prea târziu a fi neîmpărtăşită. Alina Nelega a obţinut numeroase distincţii, precum Premiul de Dramaturgie Europeană acordat de Festivalul de Teatru de la Heidelberg în 2007.
Cu ocazia acestei deplasări se vor afla la Bruchsal şi Lucian M. Vărşăndan şi Cornelia Winkler, directorul, respectiv secretara literară a TGST, pentru a discuta cu partenerii din Baden-Württemberg ultimele detalii referitoare la unul dintre cele mai importante proiecte de colaborare dintre cele două teatre: anume în septembrie 2009 va fi prezentată la Timişoara, în premieră, prima coproducţie a celor două instituţii – piesa Faust, pe baza textelor lui Goethe şi Lenau. Distribuţia va fi alcătuită din actori ai ambelor teatre, iar regia e semnată de Carsten Ramm, directorul Teatrului de Stat din Bruchsal. Spectacolul va fi prezentat până în ianuarie 2010 în România, urmând ca în a doua parte a stagiunii viitoare să fie susţinut în faţa publicului din landul Baden-Württemberg.
Relaţiile de colaborare dintre scena germană timişoreană şi Teatrul de Stat din Bruchsal au debutat în 2004, concretizându-se până acum în schimbul de spectacole şi de artişti, stagii de perfecţionare în domeniul dramaturgiei de producţie şi în cel al pedagogiei teatrale, precum şi în alte acţiuni comune. Proiectele sunt susţinute de Fundaţia Landului Baden-Württemberg pentru Cultura Şvabilor Dunăreni şi de Consiliul Local Timişoara.

Ultimele știri

#teatrusigur