Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

„Muntenii din Caldeirão, exerciții de antropologie ficțională” la Teatrul German de Stat Timișoara

30 august 2021

Evenimentul este organizat de Institutul Prezentului (IP), spectacolul fiind scris și coregrafiat în jurul procesului de deșertificare / dezumanizare a Muntelui Caldeirão, din sudul Portugaliei.

Întreaga piesă este populată de voci care vin de departe. Vera Mantero reinterpretează câteva din cântecele culese de etnomuzicologul Michel Giacometti și le cântă țăranilor pe care i-a găsit muncind pe munte, recuperând astfel tradiții pierdute, pe care încearcă să le reconstituie.

Însă miza nu e doar cîntecul, ci și Cuvîntul vorbit și Pămîntul; cuvintele unui Antonin Artaud în combustie, ale unui Jacques Prévert scandate în stilul poeziei ritmice. Piesa aruncă o privire asupra prețioasei munci de recuperare și a colecției muzicale a lui Giacometti, asupra practicilor și modurilor de viață tradiționale rurale, asupra culturilor orale din nordul până în sudul Portugaliei și, de asemenea, de pe alte continente, cum ar fi trimiterile la triburile native sud-americane la care face referire prin cercetarea antropologului Eduardo Viveiros de Castro.

VERA MANTERO (n. 1966, Lisabona) a studiat dans clasic pînă la vîrsta de 18 ani și a dansat în cadrul Baletului Gulbenkian din Lisabona pentru cinci ani. A început să realizeze propriile coregrafii în 1987, iar primele sale piese, așa cum notează teoreticianul André Lepecki, au atras atenția criticii din Portugalia la momentul la care a apărut mișcarea Nova Dança Portuguesa [Noul Dans Portughez], crescînd din istoria post-fascistă, post-colonială a Portugaliei, formată dintr-un grup eterogen de coregrafi din aceeași generație cu Mantero. Începînd din 1991, o dată cu faimoasa piesă „Perhaps she could dance first and think afterwards”, coregrafiile sale au fost prezentate internațional.

Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.

Eveniment va fi în limba engleză.
Spectacolul va fi urmat de o discuție cu publicul.


Biletele pot fi achiziționate de aici: https://bit.ly/3sVYJwW

Vă așteptăm!

Ultimele știri

#teatrusigur