Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Noul an începe la Teatrul German cu patru spectacole în patru zile consecutive, pentru toate categoriile de public

8 ianuarie 2024

Teatrul German de Stat Timișoara începe noul an cu patru spectacole în patru zile consecutive, pentru toate categoriile de vârstă, la care sunt invitați toți timișorenii.

Astfel miercuri, 10 ianuarie 2024, vă așteptăm la Oameni. De vânzare, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu, un spectacol despre procedurile și demersurile imorale ale autorităților comuniste care au încercat să profite financiar de pe urma diversității etnice a României, negociind ca pe o marfă prețul fiecărui german și evreu din țară.

În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

Pe urmă, joi, 11 ianuarie 2024, ne aventurăm în Grecia Antică, la Lysistrata 3.0, după Aristofan, în regia lui Niky Wolcz, alături de femeile din Sparta, Atena și Teba, care vor încerca să oprească războiul pornit de bărbați. Planul lor include, printre altele, și o reconciliere utopică - make love, not war – un slogan întâlnit de mai multe ori de-a lungul istoriei.

Îi cunoaștem cu adevărat pe autorii antichității clasice? Răspunsul sincer la această întrebare ar fi nu. Prin urmare, nu știm nici că acești autori, printre altele, s-au pronunțat asupra unor probleme ale vremii lor, unele dintre întrebări ajungând până în zilele noastre și fiind chiar de o actualitate arzătoare având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia.

Vineri, 12 ianuarie 2024, ne vedem la Teatrul, scris și regizat de Pascal Rambert, pentru a descoperi ce relații de culise se formează între actorii ansamblului TGST la repetiții, în timpul spectacolelor, dar și în viața lor personală.

Piesa a fost scrisă în doar câteva luni, în timp ce Pascal Rambert monta simultan spectacole pe mai multe continente. După cum subliniază autorul, textul este o ficțiune, chiar dacă actorii și actrițele de la TGST i-au furnizat materialul: amintiri, experiențe, visuri. În cea mai mare parte, acestea sunt legate de profesia de actor, deoarece scena este în centrul vieții lor. Mai simplu spus: Teatrul, la fel ca alte activități artistice, nu poate fi o pasiune trecătoare, ori doar un hobby.

Toate cele trei reprezentații încep de la ora 19:30.

În weekend îi așteptăm pe cei mici la Crăiasa Zăpezii, o aventură fantastică alături de Gerda și Kai, doi copii curajoși rătăciți în universul ghețurile eterne unde domnește înfricoșătoarea regină a ghețurilor. Spectacolul este scris de Evgheni Schwarz și regizat de László Béres. Călătoria începe sâmbătă, 13 ianuarie 2023, de la ora 18.00.

Piesa scrisă în perioada interbelică folosește motive ale basmului semnat de Hans Christian Andersen. În timp ce povestirea nu a avut prea mult ecou pe la mijlocul secolului al XIX-lea, adaptarea ei pentru teatru, care a venit aproape un secol mai târziu, a avut un succes incomparabil mai mare. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că piesa nu doar că scoate în evidență foarte clar contradicția dintre emoție și rațiune, ori dintre bogați și săraci, dar denunță și condițiile politice din perioada stalinistă, chiar dacă într-un mod voalat. În timp ce în ultimele decenii au fost realizate numeroase filme, printre care și cel Disney, care a adaptat și tratează liber povestea lui Andersen, piesa-basm a autorului rus oferă mai multe straturi de interpretare și se adresează atât copiilor, cât și adulților.


Mai multe detalii despre spectacole, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/

Biletele se pot achiziționa de aici: https://www.entertix.ro/evenimente?s=teatrul+german
sau de la agenția de bilete a Teatrului German.

Program agenție: https://www.teatrulgerman.ro/ro/teatru/contact/

În ianuarie ne vedem la teatru!

Ultimele știri

#teatrusigur