Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

O nouă premieră la Teatrul German de Stat Timișoara: „Livada de vișini” de A.P. Cehov, în regia lui Volker Schmidt

14 octombrie 2022


Teatrul German are plăcerea să anunțe o nouă premieră, prima din această stagiune – „Livada de vișini”, de A.P. Cehov, în regia lui Volker Schmidt - care va avea loc vineri, 28 octombrie 2022, începând cu ora 19.30.

„Livada de vişini” este ultimul text major al autorului rus, pe care l-a scris înainte de moartea sa prematură și pe care l-a descris drept o comedie, de fapt o satiră la adresa naturii umane și a destinului. Este un text despre vieți irosite, despre iluzia și erorile iubirii: Liubov Ranevskaia îl iubește pe bărbatul care i-a furat ultimii bani, Varya îl iubește pe parvenitul Lopakhin, veșnicul student Trofimov o iubește pe Ania. „Livada de vişini”, a cărei frumusețe este încântătoare în primul act al piesei, reprezintă un cămin, o copilărie și o tinerețe fără grji, în timp ce înflorirea ei recurentă pare a fi mereu garanția unui nou început, a reînnoirii constante a vieții. Dar, până la urmă, realitatea ajunge din urmă pe toată lumea.

Autorul, actorul și regizorul austriac Volker Schmidt a pus în scenă piese la Wiener Festwochen, la Staatstheater Hannover, la Darmstadt, la Schauspielhaus Viena, la Moscova și la Copenhaga, printre altele. În 2015 a lucrat pentru prima dată la DSTT, unde a pus în scenă un text propriu, Eigentlich schön, - „De fapt e frumos”. Până în prezent, piesele sale au fost traduse în zece limbi și jucate în numeroase țări.


Întrebat despre producția sa din Livada de vișini și despre Cehov, el a răspuns:
“Cehov acordă insignifiantului și accidentalului același spațiu ca și loviturilor destinului și realizărilor profunde ale personajelor. Juxtapunerea dintre banal și măreț este ceea ce noi, ca oameni, experimentăm în fiecare zi. Totuși, Cehov nu-și judecă niciodată personajele. Mai degrabă, el ne arată doar că în fiecare clipă avem posibilitatea de a decide în ce cadru vrem să ne continuăm viața, dacă rămânem prinși în capcana mărunțișurilor cotidiene sau reușim să oferim vieții noastre o împlinire care să depășească satisfacerea nevoilor personale.”


Biografia lui Cehov
Pentru scriitorul ruso-american Vladimir Nabokov, Anton Cehov, născut în sudul Rusiei în 1860, a fost autorul ale cărui opere le-ar fi luat într-o călătorie pe o altă planetă. Cehov provine dintr-un mediu mic-burghez, a studiat medicina la Moscova după absolvirea liceului și a publicat povestiri în ziare și reviste începând cu anul 1880. Până în 1903, a publicat peste 600 de lucrări literare, inclusiv marile drame Ivanov, Unchiul Vania, Pescărușul, Trei surori și, cu un an înainte de moarte, Livada de vișini. O piesă timpurie, mult timp considerată distrusă, a fost descoperită abia în anii 1920 și a primit titlul Platonov. Suferind de tuberculoză încă din tinerețe, Cehov a murit din cauza consecințelor bolii în 1904, în orașul german Badenweiler din Pădurea Neagră. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți dramaturgi și scriitori moderni.


Distribuție: Ioana Iacob, Alma Diaconu, Oana Vidoni, Bülent Özdil, Marc Illich, Rareș Hontzu, Olga Török, Niko Becker, Aida Olaru, Franz Kattesch, Ida Jarcsek-Gaza, Richard Hladik.
Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română și engleză. Biletele se pot cumpăra de la casieria Teatrului German, sau din rețeaua de bilete Entertix.

Mai multe detalii, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/reprezentatii/livada-de-vi%C8%99ini/

Ultimele știri

#teatrusigur