Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Prima producție a Teatrului German din 2024 este „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, piesă clasică din repertoriul mondial

2 februarie 2024

Teatrul German de Stat Timișoara a început repetițiile pentru cea mai nouă producție din repertoriul său - spectacolul Slugă la doi stăpâni o adaptare după piesa clasică a italianului Carlo Goldoni. Regia îi aparține lui Niky Wolcz, decorurile lui Helmut Stürmer, iar costumele sunt realizate de Ioana Popescu.


Supranumit de Voltaire „Molière al Italiei”, viața și cariera lui Carlo Goldoni se identifică cu secolul în care a trăit fiind una dintre cele mai importante voci literare ale vremurilor sale. Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză, multe din ele fiind și astăzi parte din repertoriul teatral. Slugă la doi stăpâni, o comedie în trei acte, a fost publicată în 1745, fiind scrisă special de Goldoni pentru unul dintre cei mai faimoși actori ai vremii, Antonio Sacco. De atunci este jucată în mod regulat pe cele mai importante scene ale lumii.


Importanța lui Goldoni, după cum au sesizat contemporanii săi, dar și generațiile următoare, este că a revitalizat comedia, plasând-o într-un cadru real, din care a înlăturat fantasticul, declamația din jocul actorilor, și măștile tradiționale din scenografie. Textele sale pun accentul pe personaj, pe psihologicul său, deci pe interpretarea actorului, care devine astfel esențial în transmiterea mesajului. Atmosfera e veselă, optimistă, dinamică, evocativă.


În Slugă la doi stăpâni, frumoasa Beatrice din Torino pornește în căutarea iubitului ei, Florindo, care este suspectat de crimă și s-a ascuns. Pentru că ne aflăm în secolul al XVIII-lea, ea călătorește nerecunoscută, îmbrăcată în haine bărbătești și însoțită de servitorul Truffaldino. Fără să se recunoască unul pe celălalt, cei doi îndrăgostiți se întâlnesc la Veneția. Cum încurcăturile existente nu ar fi fost de ajuns, Truffaldino creează involuntar altele noi, angajându-se și el ca servitor al lui Florindo. În cele din urmă, însă, dragostea, umorul și bucuria de a trăi triumfă în cea mai reușită comedie a lui Goldoni.


Veniți la TGST și lăsați-vă purtați de umorul spectacolului Slugă la doi stăpâni, o comedia dell'arte plină de viață interpretată de ansamblul nostru. Premiera este programată pentru 23 martie 2024, la ora 19.30.

Ultimele știri

#teatrusigur