Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

S-a încheiat stagiunea 2023/2024 a Teatrului German de Stat Timișoara

12 iulie 2024

În stagiunea 2023/2024, încheiată cu reprezentația din 6 iulie 2024, Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) a produs șase premiere: Teatrul, Sidy Thal, boyz and girlz, Slugă la doi stăpâni, Fiul și Tectonica norilor, colaborând cu regizorii Clemens Bechtel, László Bocsárdi, Mădălin Hîncu, Ármin Rácz, Pascal Rambert și Niky Wolcz. Au fost realizate coproducții cu Institutul Francez (spectacolul Teatrul), cu Teatrul Evreiesc de Stat București (spectacolul Sidy Thal), cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (spectacolul boyz and girlz). De asemenea, au fost refăcute două spectacole apreciate din stagiunile anterioare: Ținuturile joase după Herta Müller, în regia lui Niky Wolcz, și Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet de Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky.

Spectacole ale teatrului au fost selectate în șase festivaluri: Festivalul Național de Teatru, Festivalurile Internaționale de Teatru de la Sibiu, Oradea și Reșița, X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr „Excelsior” de la București și Colocviului Teatrelor în Limbi ale Minorităților Naționale.

În intervalul 9-15 iunie 2024 TGST a susținut un turneu în Germania cu spectacolul Oameni. De vânzare, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu, fiind jucate trei reprezentații la Karlsruhe și Berlin, în baza unei colaborări cu Institutul Cultural Român. De asemenea, teatrul a efectuat deplasări în țară, la București, Arad, Reșița, în regiunea Satu Mare și în Lugoj.

La Gala Premiilor UNITER 2024, Irisz Kovacs a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună regie” (Premiul „Lucian Pintilie”) pentru regia spectacolului Tschick. De ce am furat mașina. Totodată, regizoarei i-a fost decernat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) Premiul „Iulian Vișa”, care se acordă tinerilor creatori de teatru.

Între 20 și 30 septembrie 2023 a avut loc cea de-a 9-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care a cuprins 12 spectacole din Germania, Austria, Spania, Belgia, Franța, Letonia, Danemarca, Grecia, Macedonia de Nord și România. Din program au făcut parte spectacole ale unor companii și artiști celebri, precum Rimini Protokoll, Burgtheater Viena, Agrupación Señor Serrano, Wim Vandekeybus.

Activitatea de pedagogie teatrală a culminat cu două proiecte realizate în colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”: Weekendul de teatru NiL în 5 și 6 aprilie 2024 și cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, între 26 aprilie și 1 Mai 2024, la care au participat elevi din Croația, Germania și România.

Sfârșitul lunii iunie 2024 a marcat aniversarea celor 70 de ani de existență a TGST. Timp de trei zile, între 27 și 29 iunie 2024, au avut loc proiecții de filme, vernisaje, spectacole, întâlniri cu foști și actuali creatori ai acestui teatru, ocazie cu care au fost evocate evenimente din cele peste șapte decenii de existență a scenei germane timișorene.

Ne revedem la toamnă!

Cristian Vicol
Secretar PR al Teatrului German de Stat Timișoara

Ultimele știri

#teatrusigur