Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Spectacolele Sidy Thal și 1989.Cifre – pe lista premiilor revistei „Rinocerul” 2023

5 decembrie 2023

Luni, 4 decembrie 2023, la Sala Media a TNB, Fundaţia „Spirit Românesc Pro – Arte şi Caritate” Bucureşti, în parteneriat cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, a acordat Premiile revistei „Rinocerul” 2023.

Juriul a fost alcătuit din scriitorii şi criticii de teatru Dinu Grigorescu (membru al Uniunii Scriitorilor şi preşedintele Fundaţiei), Alexandra Ares (membru UNITER, Uniunea Scriitorilor/Biroul Executiv al Secţiei de Dramaturgie şi PEN New York, vicepreşedintele Fundaţiei) şi Vlad Lungu (critic, redactorul-şef al revistei).

Printre spectacolele premiate se numără Sidy Thal - premiul pentru cel mai bun spectacol de TEATRU-DOCUMENT - și 1989. Cifre - premiul pentru cel mai bun spectacol RADIOFONIC.

Sidy Thal este prima cooperare a Teatrului German de Stat Timișoara cu Teatrul Evreiesc de Stat București. Spectacolul scris de Thomas Perle & Clemens Bechtel și regizat de Clemens Bechtel reconstituie evenimentele atentatului de la 1938, când două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite.

1989.Cifre este o coproducție Teatrul Național Radiofonic, Teatrul German de Stat Timișoara și Radio România Cultural. Textul este semnat de Ilinca Stihi și regia de Ilinca Stihi & Attila Vizauer. 1989.Cifre valorifică contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea Revoluției române din 1989. Firul narativ principal al spectacolului spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés. Aceștia oferă contextul pentru a restitui spiritul de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului pre revoluționar. Spectacolul, care revizitează forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană, a fost jucat în deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii la Timișoara.

Mai multe detalii cât și lista completă a câștigătorilor pot fi găsite aici: https://revistarinocerul.ro/premiile-revistei-rinocerul-editia-a-iv-a-la-tnb/?fbclid=IwAR0D_uoFBJ19cf0JMiQL2GKZHhS7WM1j2cDG7WBkecD1vDrXjGG4hmZfSu4


https://revistarinocerul.ro/premiile-revistei-rinocerul-editia-a-iv-a-la-tnb/?fbclid=IwAR0D_uoFBJ19cf0JMiQL2GKZHhS7WM1j2cDG7WBkecD1vDrXjGG4hmZfSu4



Mulțumim juriului pentru premiile acordate.

Ultimele știri

#teatrusigur