Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German de Stat pleacă în turneu internațional cu spectacolul Oameni. De vânzare, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu

29 aprilie 2024

Teatrul German de Stat Timișoara va pleca în luna iunie 2024 într-un turneu în Germania cu spectacolul Oameni. De vânzare, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu. Astfel, timp de o săptămână, în intervalul 9-15 iunie 2024, producția TGST, care descrie în manieră documentară vânzarea etnicilor germani de către guvernul României comuniste, va fi jucată la Karlsruhe și Berlin.

Turneul este finanțat de Institutul Cultural Român (ICR) București ca parte a programului de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional CANTEMIR. Astfel, vor avea loc trei reprezentații la teatrele Badisches Staatstheater din Karlsruhe și la Heimathafen Neukölln din Berlin.

Reprezentând a doua colaborare a regizoarei Carmen Lidia Vidu cu TGST, spectacolul Oameni. De vânzare este un proiect de teatru documentar, care, asemenea Jurnal de România. Timișoara, reunește filmul, teatrul și fotografia.

În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane.

În primul acord confidențial încheiat între cele două țări în 1969, reprezentanților Securității care negociau în numele dictatorului Nicolae Ceaușescu li s-a promis o recompensă pentru fiecare membru al minorității germane care era lăsat să plece. Până la sfârșitul anului 1989, aproximativ 220.000 de germani părăsiseră țara. După căderea comunismului a urmat exodul în masă al aproape tuturor etnicilor germani care mai trăiau în România.

Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.



Despre acest spectacol, Cristina Rusiecki de la Revista Cultura spune: „Prin acumulare, treaptă peste treaptă, scenele din Oameni. De vânzare construiesc o emoție grea, irefutabilă. Regizoarea Carmen Lidia Vidu abordează, ca de obicei, teme fundamentale în existența umanității, lipsa de libertate, strivirea demnității umane, transformarea unei întregi populații în marfă. Oameni. De vânzare, un demers necesar Timișoarei, aduce lumină într-o problemă destul de puțin frecventată și contribuie la prestigiul Teatrului German de Stat.”

Cu: Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Török, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz, Robert Bogdanov-Schein

Apariții video: Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch

Multimedia: Cristina Baciu (invitată) • Costume și asistență de decor: Ioana Popescu • Dramaturgie: Rudolf Herbert • Video live și muzică: Ovidiu Zimcea • Ilustrații: Gabriela Schindermann (invitată) • Asistență de regie: Richard Hladik • Machiaj: Bojița Ilici • Regie tehnică: Costinel Stănescu.

În iunie ne vedem în Berlin și Karlsruhe!

Ultimele știri

#teatrusigur