Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German găzduiește spectacolul de dans „we ♥ 2 raqs”, de Tümay Kılınçel și Berna Kurt

25 octombrie 2023

Teatrul German de Stat Timișoara are onoarea să găzduiască spectacolul de dans contemporan „we ♥ 2 raqs”, în coregrafia lui Tümay Kılınçel, în cadrul Festivalului de Arte Performative Timișoara.

Organizatorul acestui eveniment, care va avea loc marți, 31 octombrie, ora 19:30, în sala Teatrului German, este Centrul Cultural German Timișoara.

Bazat pe Raqs, așa-numitul dans din buric sau dans oriental, "we ♥ 2 raqs" negociază și deconstruiește structurile de imagine orientaliste și coloniale. Prin interpretarea diverselor dansatoare și a genurilor lor foarte diferite - dans oriental, tribal fusion, stil tribal american, fusion, voguing, baladi și dans contemporan - un corp raqs colectiv se conturează în spectacolul coregrafic. Muzica este interpretată de o formație live - Qanun, percuție, DJ. După coproducția HAU "Dansöz", dansatoarea și coregrafa Tümay Kılınçel și dramaturgul Berna Kurt își continuă colaborarea pe Raqs și recontextualizează dansul ca o practică feministă și de auto-împuternicire.

Tümay Kılınçel a studiat artele spectacolului în Germania. Activitatea ei se concentrează pe conexiunea dintre corp și mișcare. În performance-uri abordează relațiile de putere, interoghează din când în când canoanele dansului și le transpune, apoi, în mișcare prin strategii de empowerment.

Pr. Dr. Berna Kurt a studiat științe politice, management artistic și istorie în Istanbul. A fost implicată în diverse proiecte de dans în calitate de coregraf, instructor, dramaturg, critic sau cercetător. Activitatea sa transdisciplinară combină studiile în domeniul spectacolului cu teorii social-politice și analizează estetica dansului din perspectiva științelor socio-umaniste. Din 2018, împreună cu Tümay Kılınçel, coregrafă în Berlin, aprofundează tehnicile dansului din buric. În prezent face parte din Departamentul de Dansuri Populare de la Universitatea Van Yüzüncü Yıl.

Cu: Dina Abdelhafez, The Darvish, Lia Pavlidis, Marilyn Nova White, Suzan Demircan.
Percuția: Sultan Kara • Kanun: Dima Dawood • Dramaturgia: Berna Kurt • Light-design: Catalina Fernandez • Scenografia: Kathi Sendfeld, Merve Çelikyurt


Producători: Tümay Kılınçel în coproducție cu HAU – Hebbel am Ufer Berlin, Künstlerhaus Mousonturm în cadrul Platformei de Dans Rhein-Main, Forum Freies Theater Düsseldorf & Kaserne Basel.

Ultimele știri

#teatrusigur