Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German invitat la TRANZIT FESzT Satu Mare

15 septembrie 2017

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) a fost invitat să participe la Festivalul Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FESzT Satu Mare cu spectacolul „Biedermann și incendiatorii” de Max Frisch, în regia lui Gábor Tompa.

Spectacolul va fi prezentat

duminică, 17 septembrie 2017, la ora 19

în Sala Mare a Teatrului de Nord Satu Mare.

Festivalul Internațional Multicultural de Teatru – TRANZIT FESzT va avea loc în perioada 14 – 24 septembrie 2017, fiind organizat de secțiile română și maghiară ale Teatrului de Nord Satu Mare. Festivalul TRANZIT FESzT stă sub semnul multiculturalității și are ca ca scop promovarea diversității expresiei culturale. Timp de zece zile, spectatorii sătmăreni vor avea ocazia să vizioneze douăzeci de spectacole din șaisprezece teatre și companii teatrale din cinci țări.

Regia spectacolului „Biedermann și incendiatorii” este semnată de Gábor Tompa. Decorul și light-design-ul sunt creația scenografului Helmut Stürmer, iar costumele creația Carmencitei Brojboiu. Măștile sunt realizate de Ilona Varga-Járó, iar proiecțiile video de Ovidiu Zimcea. Muzica originală este compusă de Vasile Șirli, iar coregrafia de Florin Fieroiu. Distribuția îi reunește pe actorii Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Rareș Hontzu, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Olga Török, Dana Borteanu, Isa Berger, Isolde Cobeț, Tatiana Sessler-Toami, Silvia Török, Oana Vidoni și Anne-Marie Waldeck.

Parabola „Biedermann și incendiatorii” – intitulată în subtitlu „o piesă didactică fără învățăminte“ – vorbește despre eșecul omului obișnuit atunci când ar trebui să ia atitudine împotriva unui pericol iminent: niște necunoscuți se aciuiesc rând pe rând în casa producătorului de cosmetice Biedermann. Cu toate că îl scandalizase informația din presă că incendiatori deghizați găsesc pretexte să intre în casele oamenilor, pentru a le da apoi foc, Biedermann nu ia atitudine împotriva intrușilor din propria casă. Comicul grotesc și accentele critice însoțesc desfășurarea acțiunii înspre un deznodământ care devine, cu fiecare etapă, unul inevitabil. Frisch a început lucrul la text în 1948, iar premiera absolută a avut loc în 1958 la Zürich, fiind urmată la scurtă vreme de montări în peste 50 de teatre din diverse țări. Lipsa de reacție a personajului principal a fost interpretată uneori drept reflectare a conduitei ce permisese ascensiunea unui dictator precum Adolf Hitler.

Andreea Andrei

Consultant artistic

Foto: Fotografie din „Biedermann și incendiatorii”, o producție TGST. Fotografia poate fi utilizată în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Ultimele știri

#teatrusigur