Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

TGST în turneu în Transilvania în perioada 10 – 14 decembrie 2007

10 decembrie 2007

Spectacolul Hausvater Judecata şi muzicalul-basm Frumoasa şi bestia în Capitala culturală

Teatrul German de Stat Timişoara întreprinde în perioada următoare un turneu prin Transilvania, în Capitala Culturală Europeană Sibiu, precum şi la Braşov şi Târgu Mureş cu spectacolele Judecata şi Frumoasa şi Bestia (programul reprezentaţiilor mai jos). Premiera pe ţară a piesei Judecata de Barry Collins, care a fost prezentată pentru prima dată publicului de către Peter O'Toole, a fost pusă în scenă de renumitul regizor Alexander Hausvater. În spectacol joacă actorii Georg Peetz, Radu Miodrag Vulpe, Ioana Iacob, Isolde Cobeţ şi Simona Vintilă. Scenografia e semnată de George Petre, iar dramaturgia a fost asigurată de Alina Mazilu.

Judecata de Barry Collins are ca punct de plecare un fapt real: câţiva ofiţeri ruşi cad prizonieri în timpul celui de-al doilea război mondial şi sunt închişi de către nazişti într-o celulă, fără haine şi fără hrană. Doar doi supravieţuiesc mâncându-şi tovarăşii şi sunt eliberaţi după două luni de Armata Roşie. Sunt nebuni şi vor fi ucişi, pentru ca soldaţii să nu vadă în ce măsură au fost dezumanizaţi superiorii lor.

Barry Collins pleacă în textul său de la premisa că unul dintre cei doi ofiţeri e în deplinătatea facultăţilor mentale în momentul eliberării şi că este adus în faţa Curţii Marţiale pentru a-şi justifica faptele. Textul se conturează ca o relatare cutremurătoare care arată cât de umană, cât de stringentă este lupta pentru supravieţuire. Această luptă nu poate fi înţeleasă decât fără a pune etichete, fără a clasa şi fără a judeca. Canibalismul nu constituie decât un pretext pentru a aduce în discuţie complexitatea fiinţei umane, pentru a vorbi despre limite în situaţii limită, despre atrocităţile războiului şi, mai ales, despre dreptul de a judeca.

Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 16 ani.

Alexander Hausvater se numără printre cei mai importanţi regizori români. A montat cu mare succes peste 150 de spectacole din Israel până în SUA, Canada şi Europa de Est. Conceptul său regizoral pentru Judecata transformă această întâmplare zguduitoare într-o experienţă de viaţă de neuitat pentru spectator.

Frumoasa şi Bestia de Simona Vintilă şi Ilie Stepan este un musical-basm pentru mic şi mare. Realizatorii acestui spectacol au urmărit crearea unei versiuni scenice cât mai apropiate de structura basmului clasic, fără a se renunţa la elemente moderne, actorii urmând să joace, să cânte şi să danseze pe scenă.

Un prinţ frumos a fost blestemat să aibă un chip hidos până ce va reuşi să câştige dragostea unui om. Tânăra Bella ajunge la castelul său: oare va reuşi să rupă vraja?

Textele cântecelor de Lorette Brădiceanu-Persem şi Dana Borteanu. Cu: Daniela Török, Boris Gaza, Ioana Iacob, Daniel Ghidel, Andrea Nistor, Dana Borteanu, Horia Săvescu, Isolde Cobeţ şi Simona Vintilă. Scenografia este semnată de Geta Medinski, iar coregrafia de Helen Ganser.


Ultimele știri

#teatrusigur