Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Thomas Perle – pe lista Premiilor Teatrale Nestroy din Austria

3 octombrie 2023

Autorul Thomas Perle, care în prezent scrie împreună cu Clemens Bechtel textul pentru piesa Sidy Thal la Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), va fi distins în acest an cu celebrul premiu austriac de teatru, Premiul Nestroy pentru cea mai bună piesă, pentru creația sa karpatenflecken (carpații ca niște pete pe pielea mea), care a fost pusă în scenă la Burgtheater din Viena. Piesa evocă destinul germanilor din România prin intermediul unei povești de familie din Maramureș și a fost jucată la TGST în 2022 - la vremea respectivă într-o producție a Deutsches Theater Berlin – în deschiderea Festivalului European de Teatru Eurothalia.

De asemenea, teatrul Griessner Stadl din Styria a fost nominalizat la Premiul Nestroy pentru o altă piesă a lui Perle, anume lucrarea Protestanții - expulzarea din țara natală, în care autorul abordează persecuția protestanților.

Autorul – născut în 1987 la Vișeul de Sus și emigrat în Germania în 1991 – a fost în perioada mai-septembrie 2023 scriitor în rezidență al orașului Timișoara din partea Forumului Cultural German pentru Europa de Est.

Piesa de teatru documentar Sidy Thal, la care se repetă în aceste săptămâni la TGST, vorbește despre atacul antisemit care a avut loc la 26 noiembrie 1938 în teatrul din Timișoara, în timpul unui spectacol susținut în turneu de actrița bucovineană Sidy Thal. Spectacolul multilingv este realizat în coproducție de Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București. El a fost prefațat de o lectură scenică în data de 21 septembrie 2023 în Sinagoga din Cetate, în coordonarea lui Thomas Perle.

Premiul Nestroy se acordă începând cu anul 2000 pentru realizări remarcabile pe scenele vieneze și în teatrul austriac.

Ultimele știri

#teatrusigur