Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

„TSCHICK. De ce am furat mașina”, spectacol regizat de Irisz Kovacs, se va juca pe scena Teatrului Excelsior, în cadrul X-FEST

4 octombrie 2023

În perioada 7-15 octombrie, Teatrul EXCELSIOR organizează prima ediție a X-FEST, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR. Nouă zile și nopți în care teatrul cu, despre sau pentru tineri va lua cu asalt Bucureștiul, în cadrul unui eveniment de amploare, unic în peisajul cultural al capitalei.

Teatrul German de Stat Timișoara va urca pe scena Excelsior în data de 9 octombrie 2023, începând cu ora 18.00, cu spectacolul TSCHICK. De ce am furat mașina, o adaptare după romanul lui Wolfgang Herrndorf, regia de Irisz Kovacs. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Robert Bogdanov-Schein, Marc Illich, Alma Diaconu, Ioana Iacob și Alexandru Mihăescu.

Timp de 9 zile, la X-FEST se vor desfășura 18 reprezentații ale unor spectacole relevante pe plan internațional, realizate de companii și artiști de valoare din Germania, Franța, Cehia, Grecia, Bulgaria și România, pe scenele a 8 teatre bucureștene (Teatrul EXCELSIOR, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot). La acestea se adaugă o secțiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectură precum și zeci de spectacole în liceele bucureștene. Publicul are ocazia de a vedea creații recente din teatrul internațional, într-o selecție care celebrează anvergura și diversitatea teatrului contemporan, reunind spectacole captivante și inovatoare. Artiști renumiți și tinere talente emergente ale teatrului european se regăsesc în selecția festivalului alături de creatori importanți ai teatrului românesc de azi și de mâine.

Piesa de teatru TSCHICK. De ce am furat mașina spune povestea lui Maik (Robert Bogdanov-Schein) și a lui Tschick (Marc Illich), doi adolescenți care cred că trebuie să existe și o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă și la școală. Maik provine din clasa de mijloc germană, iar pentru părinții lui drumurile s-au despărțit de mult, chiar dacă încă locuiesc sub același acoperiș. Maik se consideră un străin, așa cum se consideră și Tschick, a cărui familie s-a mutat din Rusia în Germania. La început, singurul lucru pe care cei doi îl au în comun este sentimentul de a fi străini într-o societate care le creează dificultăți. Piesa de teatru se bazează pe romanul cu același nume al lui Wolfgang Herrndorf, care în 2011 a primit Premiul german pentru literatură pentru tineret.

Cu o mașină furată, ei decid să fugă din Berlin și pornesc într-o călătorie care va devini o odisee. La finalul ei se află explorarea realității și autoexplorarea. Ei ajung să cunoască oameni care nu-și dedică viața consumului, dar care dau dovadă de bunătate și solidaritate. Maik și Tschick descoperă libertatea, poezia lumii și prietenia unuia față de celălalt. În același timp, Maik cunoaște pentru prima dată sentimentul dragostei cu Isa (Alma Diaconu), o fată de aceeași vârstă care locuiește într-o groapă de gunoi și care, aparent, este și ea pe fugă.

Mai multe detalii despre festival, aici: https://x-fest.ro/

Biletele se pot achiziționa aici: https://x-fest.ro/spectacol/tschick-de-ce-am-furat-masina/

Ne vedem la X-FEST!

Ultimele știri

#teatrusigur