Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Am început repetițiile la „Sidy Thal” - o coproducție marca Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București

29 septembrie 2023

Am început repetițiile la „Sidy Thal”, o coproducție marca Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București, de Thomas Perle și Clemens Bechtel, în regia lui Clemens Bechtel. Spectacolul, care va avea premiera pe 4 noiembrie 2023, vorbește despre atentatul antisemit care a avut loc în actuala clădire a Operei Naționale Române și a teatrelor din Timișoara, cu prilejul turneului cunoscutei actrițe a acelei vremi, Sidy Thal.

Spectacolul „Sidy Thal” va reuni actori din ambele trupe, va fi jucat în limbile idiș, germană și română și va fi supratitrat în limbile română și engleză. Va fi prima colaborare atât de strânsă între două dintre cele mai importante instituții teatrale din România care își desfășoară activitatea în limbi ale unor minorități naționale.

Realizarea spectacolului a fost însoțită de o muncă de cercetare cu privire la destinul actriței Sidy Thal, dar și la istoria comunității evreiești din țara noastră. Scrierea scenariului a fost încredințată lui Thomas Perle, una dintre cele mai apreciate voci tinere din dramaturgia spațiului de expresie germană, el însuși provenind dintr-o familie cu rădăcini germane și maghiare din Maramureș. Lui i s-au alăturat în acest demers regizorul german Clemens Bechtel și Maria Mădălina Irimia, de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”.

Ultimele știri

#teatrusigur