Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

A decedat Michael Bleiziffer

7 septembrie 2023

Teatrul German de Stat Timișoara deplânge decesul fostului său coleg Michael Bleiziffer. Regizorul și actorul de teatru, născut în Sântana, Banat, România, a murit la Regenburg, la 6 septembrie 2023, la vârsta de 69 de ani.

După ce a absolvit liceul, a urmat timp de un an cursurile Seminarului din Karlsburg (Alba Iulia), înainte de a-și finaliza formarea ca actor la Institutul de Teatru și Film din București în 1978. A fost apoi membru al ansamblului Teatrului German de Stat din Timișoara, unde a lucrat ca actor și regizor. Acolo a pus în scenă, printre altele, piesa "Două surori" de Hans Kehrer. Spectacolul a primit premiul principal al Colocviului Național al Teatrelor Minorităților din România în 1980.

Bleiziffer a plecat în Republica Federală Germania în 1982. Prima sa producție a fost "Woyzeck" de Georg Büchner la Teatrul Municipal din Ingolstadt. Acesta a fost începutul unui angajament de succes ca director de teatru în Ingolstadt, care a durat până în 1995. După aceea, a lucrat ca regizor la teatrul din Regensburg. Producțiile sale au câștigat mai multe premii, inclusiv la Zilele Teatrului Bavarez. Producția sa "Faust I" este deosebit de memorabilă. Datorită popularității piesei, aceasta a fost jucată timp de șase ani consecutivi. Bleiziffer a pus în scenă, de asemenea, numeroase piese în aer liber.

În 2012, s-a retras din funcția de regizor la Regensburg și a lucrat ca regizor independent pe numeroase scene de limbă germană. De-a lungul carierei sale a regizat peste 170 de piese. În calitate de regizor invitat al Teatrului German de Stat din Timișoara, Bleiziffer a pus în scenă, în 2010, piesa lui Edward Albee "Cui i-e frică de Virginia Woolf?".

Ultimele știri

#teatrusigur