Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara participă la proiectul Relații.Reacții.Reflecții - un demers educativ pentru tinerii de liceu

10 noiembrie 2023

Teatrul German de Stat Timișoara participă, în parteneriat cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, la proiectul Relații.Reacții.Reflecții, un demers educativ gândit și creat pentru tinerii din liceele timișorene. Astfel, cele trei teatre au colaborat pentru a produce un spectacol care să fie prezentat în comunitățile tinerilor într-un cadru familiar acestora, în sălile de curs/sălile de festivități, pornind de la textul Sînzianei Koenig, Boyz and Girlz. Spectacolul va fi jucat în trei limbi, română – maghiară – germană, și va aborda teme de interes pentru adolescenți.

Prin urmare, în perioada 16 noiembrie – 11 decembrie vor avea loc 20 de reprezentații ale acestei coproducții, în 10 licee din Timișoara (Colegiul Tehnic Electrotimiș, Liceul Teoretic „Bartók Béla”, Liceul Teoretic „William Shakespeare”, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret”, Liceul Sportiv Banatul, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Național „Ana Aslan”, Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”) urmate de dezbateri între liceeni și echipa artistică pe marginea temelor abordate în text, pe problematica relațiilor dintre adolescenți cu semenii lor, cu părinții, sau cu profesorii, adolescenți care încearcă să-și găsească locul în societate.

Boyz and Girlz, povestea Sînizianei Koenig, este despre tineri rătăciți care încearcă să-și găsească drumul în lumea haotică care-i înconjoară. Cum putem iubi cu adevărat când relațiile noastre umane nu sunt conduse de o curiozitate sinceră, ci de satisfacerea unor dorințe egoiste? Aceasta este întrebarea la care spectacolul caută răspunsurile.

Regia și dramatugia de scenă: Ármin Ricz și Mark-Cristopher Demeter; Scenografia: Irina Chirilă; Dramaturgia: Sînziana Koenig
Distribuția: Yannick Becker, Vadász Bernadett, Andrei Elek, Éder Enikő, Iulia Pop-Dragoș, Ioan Peter, Oana Kun, Robert Pavicsits

În plus, proiectul aduce în atenția liceenilor, a familiilor acestora și a profesorilor, spectacolul teatrului arădean Școala și familia, după I.L. Caragiale, în regia lui Cristi Ban. Vor avea loc două reprezentații la Teatrul German de Stat Timișoara în data de 6 decembrie 2023, la ora 16.00 și la ora 19.00. Spectacolul abordează teme precum școala, educația și familia, subiecte care fac parte din problematicile lumii contemporane. De asemenea, reprezentațiile vor fi urmate de sesiuni de dezbatere între publicul prezent și echipa artistică.

„Pornind de la un demers artistic, propunem un proiect social și educativ nonformal, având menirea de a aduce tinerii în relație cu ei înșiși, cu societatea contemporană, dar și cu teatrul. Totodată, ne dorim să îi ajute să se înțeleagă pe ei înșiși, să dezvolte competențe noi.” – este mesajul organizatorilor despre acest proiect în coproducție.

Ne vedem la teatru în licee!


Proiectul Relații.Reacții.Reflecții este co-finanțat de Centru de Proiecte Timișoara, program de finanțare Grow Timișoara în cadrul Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.

Ultimele știri

#teatrusigur