Dacă ne uităm la cei 70 de ani de existență a TGST, ne dăm seama că istoria acestei scene germane din estul Europei Centrale, care, în esență, datează din secolul al XVIII-lea și a fost foarte bogată în evenimente, rămâne pe cât de fragilă, pe atât de demnă de protejat.
Sărbătorim astăzi un teatru a cărui rămânere în ființă nu a fost de la sine înțeleasă: căci după marile convulsii din anii '70-'90, vremurile ar fi putut fi diferite. Dar acest teatru a avut și continuă să aibă nu doar oameni implicați, ci și multe ajutoare de nădejde și totodată o mare doză de noroc.
Implicarea consistentă și meritorie pentru trupele de teatru școlar NiL ale Liceului „Nikolaus Lenau”, măsura inspirată și gândită pe termen lung, de înființare a secției germane de actorie la Universitatea de Vest din Timișoara în anul 1992, statutul păstrat – și care trebuie dincolo de orice apărat – de instituție publică de cultură și de teatru de repertoriu, persoană juridică română, cu toate obligațiile și șansele care decurg din aceasta, sprijinul autorităților publice române sub forma subvenției anuale din bugetul Municipiului Timișoara și finanțările pe proiecte primite din partea unui mare număr de parteneri interni și externi, toate acestea ne fac să credem că multe lucruri din devenirea acestui teatru s-au potrivit în sens prielnic, astfel încât astăzi, la mai bine de 30 de ani de la evenimentele din 1989, acest teatru apare ca fiind pe picioare relativ stabile, chiar dacă nevoile și constrângerile nu lipsesc.
Și ceva face în mod deosebit ca acest teatru să fie astăzi unul atât de bogat: oamenii săi. În timp ce în vremurile tulburi au fost în primul rând actrițele, directoarele și profesoarele Ildikó Jarcsek-Zamfirescu și Ida Jarcsek-Gaza cele care au trasat cursul dezvoltării durabile a teatrului, astăzi avem aici de-a face adesea cu o comunitate teatrală transgenerațională, implicată, ambițioasă, deschisă spre experiment și cu o conștiință profesională puternică. Acest lucru i-a permis teatrului să își câștige un loc onorabil în peisajul teatral românesc.
Iar toate acestea reprezintă o performanță care ne obligă la mai mult. În acest spirit, doresc Teatrului nostru German de Stat Timișoara încă mulți ani fructuoși, valoroși din punct de vedere artistic și totodată memorabili!
Lucian Vărșăndan
Directorul Teatrului German de Stat Timișoara