Simona Vintilă s-a născut în 1973 în orașul Sibiu. În anul 1996 a absolvit Facultatea de Litere, secția Engleză-Română, iar în anul 1997 a obținut titlul de Master în Anglistică și Americanistică. În anul 2002 a absolvit specializarea
Artele spectacolului – Actorie în limba germană din cadrul Facultății de Muzică
și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, iar în 2010 a obținut titlul de Master în Regia Spectacolului Contemporan la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.
A debutat în 1999 pe scena TGST ca actriță în anul 1999, iar ca regizor în anul 2007. A regizat spectacole de teatru în Sibiu la Teatrul Gong, în Arad la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în Timișoara la Teatrul German de Stat, în Târgu. Mureș la Studio UAT și în Petroșani la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”. A participat și a susținut workshop-uri de teatru în țară și străinătate.
Printre spectacolele interpretate de Simona se numără Leonce și Lena de Georg Büchner în rolul Spionului; Visul unei nopți de vară după William Shakespeare în rolul Păpădiei; Lysistrata 3.0 după Aristofan în rolul Sostratei; Teatrul de Pascal Rambert în rolul Simonei.
Simona Vintilă este, de asemenea, autoarea pieselor de teatru Blessed și Go.Dot, precum și a monografiei Teatrul German de Stat din Timișoara - de la teatru minoritar la teatru de performanță.
A colaborat, printre alții, cu regizorii Victor Ioan Frunză, Alexander Hausvater, Ulf Dückelman, Niky Wolcz, Bernd Guhr, Theodor-Cristian Popescu, Antoine Benoit, Scott Johnston și Volker Schmidt, Kristóf Szabó, Pascal Rambert.
Din 2014 este cadru didactic asociat la Catedra de Artele spectacolului (limba germană) a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. În anul 2021 a obținut titlul științific de doctor în domeniul Artele Spectacolului cu teza Teatrul German de Stat din Timișoara - un model de supraviețuire în spațiul cultural românesc.