Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) continuă cu spectacolele
„Mult zgomot pentru nimic”, creația, regia și interpretarea: David Espinosa, producția: El Local E.C./Festival Clásicos en Alcalá/C.A.E.T. Terrassa (Spania)
marți, 11 octombrie 2016 și miercuri 12, octombrie 2016, la ora 18
în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara,
„Staying alive”, conceptul și regia: Ana Vallés, producția: Matarile Teatro, AGADIC (Spania)
marți, 11 octombrie 2016, la ora 20,30
în sala Teatrului German
și „Biedermann și incendiatorii” de Max Frisch, în regia lui Gábor Tompa, producția: Teatrul German de Stat Timișoara
miercuri, 12 octombrie 2016, la ora 20,30
în sala Teatrului German.
Creația lui David Espinosa chestionează ideea de performance printr-o cercetare a limitelor teatrului. Cu un spirit critic, plin de ironie, la adresa societății și lumii artei, el încearcă prin fiecare creație să dezvolte un joc formal care surprinde publicul. Despre „„Mult zgomot pentru nimic”, David Espinosa declară: „Am plecat de la ideea de a crea un spectacol la scară mare, de a dezvolta toate ideile avute, oricât de scumpe ar fi fost, cu mult echipament și cu un număr mare de artiști. Dar, în mod evident, cu un mic detaliu: totul ar trebui să fie în miniatură. Provocarea a fost, pe de-o parte, să realizăm o lucrare la aceste dimensiuni și pe de altă parte să chestionăm acest model artistic megaloman care are bugete foarte mari, dar ale cărui valoare reală și contribuție la artele spectacolului nu pot fi dovedite. Acest ultim punct ne-a adus la piesa Mult zgomot pentru nimic. [...] Am pus accentul pe un punct de vedere critic la adresa lucrărilor monumentale care sunt foarte ornamentate, dar lipsite de conținut, trucate și neoneste, în care dimensiunile mari par a justifica valoarea și interesul artistic, dar care, din punctul de vedere al unui artist umil, sunt pierdere de bani, resurse și timp.”
Matarile Teatro este o companie de referință în teatrul contemporan din Spania, creată în 1986 de Ana Vallés și Baltasar Patiño. „Staying alive” este un spectacol adaptabil, conceput astfel încât să poată fi jucat în spații neconvenționale. Despre acest spectacol, Ana Vallés declară următoarele: „În Staying alive vorbim despre însăși semnificația titlului: continuăm să trăim, ne menținem în viață. În cea mai proastă versiune posibilă a Europei. În ciuda fricii sau dincolo de ea - acea frică nesigură pe care o trăim în prezent în Europa, mai ales cei din partea sudică a continentului. Din cauza dificultății de a vedea ce avem în fața ochilor, apare nevoia de a ne întreba care este locul nostru în lume. [...] Ceea ce este insinuat sau sugerat este mai important decât ceea ce este constatat sau demonstrat. [...] Operăm prin emoții. Emoțiile ne conduc la acțiune. Hai să trecem la acțiune, de ce nu? Plantele, care sunt lipsite de emoții, nu fac greșeli niciodată. Și cum a zis Roberto Bolaño: «Lumea este vie și nimic din ce trăiește nu are soluție».” (Ana Vallés)
Regia spectacolului „Biedermann și incendiatorii” este semnată de Gábor Tompa. Decorul și light-design-ul sunt creația scenografului Helmut Stürmer, iar costumele creația Carmencitei Brojboiu. Parabola „Biedermann și incendiatorii” – intitulată în subtitlu „o piesă didactică fără învățăminte“ – vorbește despre eșecul omului obișnuit atunci când ar trebui să ia atitudine împotriva unui pericol iminent. Comicul grotesc și accentele critice însoțesc desfășurarea acțiunii înspre un deznodământ care devine, cu fiecare etapă, unul inevitabil. Lipsa de reacție a personajului principal a fost interpretată uneori drept reflectare a conduitei ce permisese ascensiunea unui dictator precum Adolf Hitler.
Andreea Andrei
Secretar PR